M.E.(cvs)-wetenschap

januari 17, 2011

Neuropeptide-Y: biomerker voor symptoom-ernst bij CVS

Filed under: Diagnostiek,Immunologie — mewetenschap @ 6:48 am
Tags: , , ,

Vervolg op

Neuropeptide-Y en CD-26

‘Natural Killer’ Cel Funktie & Dipeptidyl Peptidase IV/CD26 – biomerkers voor CVS?

————————-

Behavioral and Brain Functions (2010) 6: 76 [pre-print]

Plasma neuropeptide Y: a biomarker for symptom severity in Chronic Fatigue Syndrome

Mary Fletcher, Martin Rosenthal, Michael Antoni, Gail Ironson, Xiao Zeng, Zachary Barnes, Jeanna Harvey, Barry Hurwitz, Silvina Levis, Gordon Broderick, Nancy Klimas

Achtergrond Chronische Vermoeidheid Syndroom (CVS) is een complexe ziekte met meerdere symptomen en een multi-systeem pathogenese met wijzigingen in het zenuw-, endocrien en immuunsysteem. Abnormaliteiten qua stress-respons, werden geïdentificeerd als potentiële triggers of mediatoren van CVS-symptomen. Deze studie focuste op de stress-mediator neuropeptide-Y (NPY). We hypothiseerden dat NPY een nuttige biomerker zou zijn voor CVS.

Methodes CVS-patiënten (n = 93) – ‘Chronic Fatigue and Related Disorders Clinic at the University of Miami’ – 1994 definitie van Fukuda. Gezonde sedentair controles (n = 100) […]. Een andere vermoeiende, multi-symptoom ziekte, Golf Oorlog Ziekte (GWI) werd ook vergeleken met CVS. We maten NPY in plasma gebruikmakend van een radio-immuno-assay (RIA). Psychometrische waren voor een subgroep CVS-patiënten beschikbaar […].

Resultaten Plasma NPY was verhoogd bij CVS-individuen, vergeleken met controles (p = .000) en met GWI-gevallen (p = .000). ROC curve-analyse [‘Receiver operating characteristics’; grafiek van de gevoeligheid tegen de specificiteit; de ROC-analyse is een statistische methode die internationaal gebruikt wordt als toets voor de voorspellende waarde van een variabele of instrument.] gaven aan dat de voorspellende capaciteit van plasma NPY om CVS-individuen te onderscheiden van gezonde controles en van mensen met GWI significant beter was dan louter toeval. Bij 42 patiënten met CVS vertoonde plasma NPY significante correlaties (< 0.05) met ervaren stress, neerslachtigheid, woede/vijandigheid, verwarring, negatieve gedachten, positieve gedachten, algemene gezondheid en cognitieve status. Bij ieder geval ging de correlatie (+ of -) in de verwachte richting.

Conclusies Deze studie is de eerste in de CVS-literatuur die meldt dat plasma NPY verhoogd is vergeleken met gezonde controles en met een vergelijking-groep vermoeiden (GWI). De significante correlaties van NPY met stress, negatieve gedachten, algemene gezondheid, neerslachtigheid en cognitieve funktie suggereert sterk dat dit peptide kan worden beschouwd als een biomerker om subgroepen van CVS te onderscheiden.

Advertenties

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: